Bilindiği üzere uçaklar, iniş yapmak için uzun mesafeden, önce yavaş bir manevra yapar ve yere dokunur dokunmaz frene basarak yaklaşık 1 mil kadar sonra dururlar. İniş yapabilmeleri için bir süre, mesafe ve alan hesaplamaları gerekir.
Kuşlardaysa, durum çok daha farklıdır. Kuşlar, çok yüksek hızla giderken çok nazik bir şekilde bir telgraf teli inceliğinde bir alana iniş yapabilirler.
Kuşlardaki bu uçuş teknolojisini, uçaklara da kazandırmak isteyen MIT’li araştırmacılar, yeni bir kontrol sistemi düzenlediler. Bu kontrol sisteminde, köpük planörün sadece kuyruğundaki tek bir motor ile iniş noktasına inmesini sağlamaktadır. Bu sistem, aynı evlerimizde baktığımız muhabbet kuşlarının konma sistemi gibidir.
Kuşlar, çok kompleks bir fizik olayı gerçekleştirir: “Hız kesmek”. Ve bunu çok hatasız ve düzgün olarak yapabildikleri için de, inişlerde hiç sorun yaşamazlar. Bu, henüz uçaklarda yakalanamamış bir teknoloji. Uçak, irtifasında değişiklik yaptığında, kanatlarının seviyesinde en fazla bir-iki derece fark olabilir. Bu dar açıyla birlikte, uçağın kanatlarındaki hava akışı düzenli ve kusursuz bir hal alır.
Fakat kuşların yaptığı bundan çok daha karmaşık bir işlemdir. Kuşlar, iniş yaparlarken, hızını kesmek için kanatlarını çok ufak bir açıyla değil çok dik bir açı ile geriye doğru toplarlar. Kanatlar arasındaki hava akışı türbilansa neden olup büyük hava girdapları oluşturur. Eğer uçak, kanatlarını bir kuşun kaldırdığı açıyla geriye doğru kaldırırsa, tam manasıyla yere çakılır.
Başka bir deyişle, kuşların uyguladığı “hız kesme” işlemini, uçakların uygulaması imkansızdır. Uçaklar hız kesmek yerine, sadece yavaşlayabilirler.
Bu nedenle, günümüzdeki uçuş sorunlarının çözümünde, yapılan araştırma çok ciddi bir öneme sahiptir. Bu yöntem tam olarak taklit edildiğinde, robot uçak tasarımlarında çok ciddi bir yol kat edilmiş olacak, uçakların manevra kabiliyetleri çok ileri bir düzeye gelecek, ve yakıtı bittiği zaman elektrik tellerine konarak kendini şarj edebilen robot uçaklar üretilebiliyor olacağından, uçakların yakıt sorunları da ortadan kalkacak.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100725170454.htm