10 Temmuz 2008 Perşembe

İÇME SUYU YAPAN BAKTERİLER

Arizona Biyodizayn Enstitüsü araştırmacıları kirli suyu, temiz suya çevirmenin bir yolunu buldular.

Oksitleşen bölgeleri seve seve alan ve içindeki hidrojenleri ayrıştıran ve zararsız hale getiren organizmaların varlığından araştırmacılar uzun bir süredir haberdardı. Ancak; hidrojeni mikro-organizmalara güvenli ve etkili bir şekilde vermek sorun oluşturuyordu.

Biyodizayn Enstitüsü direktörü Bruce Rittmann, bakteriye hidrojeni aktarıcak MBfR adı verilen zar bir biyofilm reaktörü geliştirdi. Bu sayede; bakteri nitratı nitrojen gazına, perklorik asid tuzunu klorid iyonlarına ve diğer toksinleri de zararsız formlara dönüştürdü.

Kirli su, içi binlerce küçük tüye benzer fiber ile dolu MBfR cihazından geçiriliyor ve sistem çalışmaya başlıyor. Fiber’ler üzerinden hidrojen pompalanıyor ve sonra zar boyunca yayılıyor ve zarın yüzeyinde biyofilm olarak büyüyen mikroorganizmalara ulaşıyor. Mikroorganizmalar sudaki kirliliği oksidize ediyor ve zararsız maddeler kullanarak su üretiyor.

Cihazın 7000 fiber içeren küçük versiyonu, dakikada 4 ila 8 litre kadar suyu içilebilir hale getiriyor. Bu, şu an varolan kirliliği temizleme teknolojilerinden çok daha ekonomik.