16 Ağustos 2010 Pazartesi

NTV BİLİM DERGİSİNİN AĞUSTOS İTİRAFLARI

Hem televizyon kanallarında hem de aylık bilim dergilerinde düzenli evrim propagandası yapan NTV, televizyonda evrimi anlatan belgeseller gösterirken, yayınladığı dergide ayağı fosillere takıldı.

İŞTE NTV’NİN AYAĞINA DOLANAN FOSİLLER:

HABER 1 - NTV BİLİM AĞUSTOS 2010 SAYFA 17

2,1 MİLYAR YILLIK YAŞAM

Gabon’da, 2008’de bulunan çok hücreli organizmalara ait 250’den fazla fosilin 2 milyar yıldan daha yaşlı olduğu anlaşıldı. Yeni saptama, çok hücreli canlıların 600 milyon yıl önce ortaya çıktığına dair bilgileri kökünden değiştiriyor.


Dünya üzerindeki yaşam 3,5 milyar yıl önce, ilkel prokaryotlarla kendini göstermişti. 600 milyon yıl önce gerçekleşen Kambriyen Patlaması’yla birlikte, bir çekirdeğe sahip olan ökaryotik tek hücrelilerin ve atmosferdeki oksijen yoğunluğundaki artışa bağlı olarak daha karmaşık yapı ve metabolizmaya sahip çok hücreli organizmaların ortaya çıktığı düşünülüyordu.

Fransa’daki Poitiers Üniversitesi’nden Abderrezak El Albani önderliğindeki çok uluslu araştırma ekibi, farklı boyut ve şekle sahip 250 kadar fosilden 10-12 cm büyüklüğündeki 100 kadarını detaylı bir şekilde inceledi.

Nature’da yayımlanan çalışmaya göre fosillerin sergilediği karmaşık yapı, boyutları, bunların tek hücreli prokaryotik ya da ökaryotik canlılar olma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Fosillerin keşfedildiği alandaki çökelti yapısı, söz konusu organizmaların 20-30 metre derinlikteki sularda yaşadıklarını gösteriyor.

Organize yaşamın başlangıcını 1,5 milyar yıl geriye götüren bulgu, hücrelerin tek-hücreli organizmalardan çok daha karmaşık ve büyük yapılar oluşturmaya Kambriyen Patlaması öncesinde, yani sanılandan çok daha erken başladığını gözler önüne seriyor.

Kaynak:

Nature,466, 100-104 (2010) www2.cnrs.fr/en/1753.htm



HABER 2 –NTV BİLİM AĞUSTOS 2010 SAYFA 20



KADANUUMUU YÜRÜYELİ ÇOK OLDU



Yeni fosiller, hominid adı verilen insansıların dik yürüme becerisini 400 bin yıl geriye götürdü. Etiyopya, Afar’da bulunan fosiller 3,6 milyon yıl önce yaşamış Kadanuumuu’ya (Afar dilinde “koca adam”) ait. Kadanuumuu 3,2 milyon yıl önce yaşamış en meşhur Australopithecus afarensis “Lucy” ile aynı türden. Lucy’nin 106 cm’lik boyuna karşılık Kadanuumuu 167 cm. bacakları daha uzun ve dik yürümeye, hatta koşmaya uygun. Afar’daki araştırmayı yürüten Cleveland Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Yohannes Haile-Selassie, Kadanuumuu’nun bacak kaslarının leğen kemiğine modern insandaki gibi bağlandığını belirtiyor. Bu da tek ayak üzerinde durarak denge sağlamak gibi, dik yürümek için şart olan ve şempanzelerde olmayan bir beceriye sahip olduğunu gösteriyor.

Kemiklerin boyutları, iki milyon yıl sonra yaşamış Homo erectus’unkilerle aşağı yukarı aynı. Köprücük kemiği ve kaburgaları da şempanzedekinden farklı.

Geçtiğimiz yıl keşfedilen ve “Ardi” adı verilen 4,4 milyon yıl önce yaşamış Ardipithecus ramidus, dik yürüme becerisine sahip olmakla birlikte, ağaçlara tırmanmaya elverişli ilkel özellikler taşıyordu; kavramaya elverişli bir ayak başparmağı gibi.

Kaynak: http://cmnh.org/site/ResearchandCollections/PhysicalAnthropology/Announcements/Kadanuumu.aspx