28 Nisan 2010 Çarşamba

EMLAKÇI YENGEÇLER

Herkes kendine yeni ve daha geniş bir ev bulmak ister….

Yengeçler de aynı bizler gibi sürekli taşınan canlılardandır. Fakat, bu süreci bizden daha iyi yaparlar.

Nasıl mı? Hadi inceleyelim…

Yengeçler, büyüdükçe yaşadıkları kabukların içine sığmamaya başlarlar. Daha büyük bir ev bulabilmek için, salyangozların terk edilmiş kabuklarını aramaya koyulurlar.

Fakat, uygun evi bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Yengeçler, emlak varlıkları konusunda çok seçici alıcılardır.

Üstelik, başlarını sokacak bir ev bulamadıkları takdirde savunmasız kalıp düşmanlarının ölümcül saldırılarına maruz kalma ihtimallerine karşın…

Ev bulmak, yengeçler için çok kolay değildir. Her zaman yeterli sayıda yerleşecek kabuk bulunamayabilir ve bir çok yengeç açıkta kalır.

İşte bu sorunun üzerinden, yengeçler “birliktelik” ile gelirler.

Boş bir kabuk bulunduğunda, tüm yengeçler büyükten küçüğe doğru yeni evin önünde sıraya dizilirler. Bu yeni eve, ilk önce en önde yer alan en büyük yengeç yerleşir. En büyüğün yerleşmesinden sonra ise; sırayla tüm diğer yengeçler kabuğun içine doğru ilerler. Böylece tek bir büyük kabuk, birlikte yaşamak üzere adım atan pek çok yengece ev sahipliği yapmış olur.

Kabuğa yerleşebilecek büyük bir yengeç olmaması halinde, küçük yengeçler kabuğun önünde sıraya girerek bazen saatlerce büyük bir yengeç beklerler ve gelmedikçe de kabuğa yerleşmezler.

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Paleontologlar tarafından bugüne kadar binlerce yengeç fosili bulunmuştur. En son bulunan yengeç fosili, 150 milyon yaşında olup bugünkü yengeçlerle tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bulunan fosillerin ortak noktası, canlıların bugüne kadar hiçbir şekilde değişmediği belgelemesidir.

Kaynak:



http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100426141458.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071017131811.htm