4 Şubat 2009 Çarşamba

PARMAK İZLERİNİN DOKUNMADA ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLDUĞU KEŞFEDİLDİ

Geçtiğimiz ay, Paris’teki CNRS École Normale Supérieure Araştırma Merkezi’nde Georges Debrégeas tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, dokunma süreci yakından incelendi.

Yapılan araştırmada, “Epidermal çıkıntılar” olarak adlandırılan parmak izlerinin dokunma hissinde etkin bir öneme sahip olduğu keşfedildi.

Nasıl mı?

Ahşaba, kotona, yüne ve benzeri yüzeylere parmaklarımız dokunduğunda, çok sayıda titreşim cilde gönderilmeye başlar. Sinir liflerinin başında Paciniyen Lifleri olarak bilinen özel sensörler bulunur. Dokunmanın gerçekleşebilmesi için gelen titreşimlerin Paciniyen lifleri tarafından –beyne sinyal gönderilmeden önce- tespit edilmesi gerekir. Ancak bu lifler, sadece belirli bir sayıda –yaklaşık 250 hertz’lik- titreşimleri tespit edebilmektedirler.

Araştırmada, bir yüzey üzerinde hareket eden parmağın sensörlerini taklit ederek, benzer şekilde titreşimleri tespit edebilecek biyomimetik sensörler geliştirilmiştir.

Parmak uçlarını model alarak - biyoteknoloji yardımıyla - aynı ebatta epidermal çıkıntıları olan bir yapay parmak ile epidermal çıkıntıları olmayan düz ve pürüzsüz bir yapay parmak oluşturularak bu parmaklar tarafından algılanan titreşimler ölçülmüştür.

Epidermal çıkıntıları olmayan yapay parmak, çok fazla sayıda titreşim algılarken; çıkıntıları olan yapay parmağın, titreşimleri filtrelediği fark edilmiştir.

Epidermal çıkıntıların, tam da Paciniyen lifleri tarafından algılanabilecek miktarda titreşimleri filtreleyerek, dokunmada önemli bir rol oynadığı anlaşılmıştır.

Bu filtrelemenin gerçekleşmemesi durumu, daha yüksek ya da daha az miktardaki titreşimleri tespit edebilmesi mümkün olmayan Paciniyen liflerinin beyne sinyal gönderememesi ve beyinde dokunma hissinin gerçekleşmemesi demektir.

Parmak izlerinin dokunmadaki bu önemli görevi; günümüzde henüz bulunmasına karşın 14 yüzyıl evvel Kuran’da bu konuya dikkat çekilmiştir.

“ İnsan, onun kemiklerini Bizim kesin olarak bir araya getirmeyeceğimizi mi sanıyor? Evet; onun parmak uçlarını dahi derleyip-(yeniden) düzene koymaya güç yetirenleriz.“ (Kıyamet Suresi, 3-4)

Bu ayette, kıyamet günü parmak uçları dahi yeniden bir araya getirilecek olan insana, dokunma hissinin de yeniden geri verileceğine dikkat çekilmiş olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.)

Allah, inananlara cennet güzelliklerinden alacakları hazzı arttırmak için; inkarcılara da cehennemde duyacakları azabı arttırmak için ahirette daha güçlü bir dokunma hissi var edebilir. Her insanın parmak izinin, bir diğerinden farklı olmasının ve kıyamet gününde de o izlerle birlikte yaratılmasının ardındaki hikmet; herkese ayrı bir dokunma hissi verilmiş ya da verilecek olması olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.)

Kaynak:
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/40376/title/Fingerprints_filter_the_vibrations_fingers_feel