20 Eylül 2008 Cumartesi

YAPRAK KARINCALARI BİLİMADAMLARINI ŞAŞIRTTI

Yaprak karıncaları kendi ağırlıklarının 7 katını taşıyabilen çalışkan canlılar olarak bilinir.
Ancak; tüm bu çalışkanlıklarına rağmen taşıyabildiklerinden daha az yaprak taşımaları pek çok bilim adamını şaşırtmış ve konuyla ilgili araştırma yapmaya yöneltmiştir.
Yapılan deneyler sonucu karıncaların taşıyabildiklerinden az yük taşımalarının son derece ilginç bir nedeni ortaya çıkmıştır.
Bunun nedeni, yaprakların işletim sürecidir. Taşınan yapraklar ilk once, adeta bir fabrika gibi çalışan koloniye gelir. Burada yaprak bezleri, koloninin larvalarını besleyen mantar bahçelerini işlemek üzere hazırlanır.
Hazırlanan yapraklar, temizlenmiş ve küçük parçalara ayrılmış olarak işçi karıncalar tarafından koloninin mantar bahçelerine götürülür ve buraya ekilir.
Tüm bu işlemlerin son bulması 60 dakikadan fazla bir vakit almaktadır. Bu nedenle de, fabrikaya malzemenin yani yaprağın taşınması, çalışan sayısı ve üretim potansiyelini aşmayacak bir miktarda olmalıdır.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Tüm bu işlemleri yapanlar, işletme bilgisi sahibi, teknolojik aletlerle donatılmış fabrikalarda çalışan şuur sahibi işçiler değil; bir kaç cm boyunca karıncalardır.
Larvalarına bakmak ve onları sağlıklı büyütmek için büyük bir fedakarlık göstermekte, boylarının birkaç misli yaprakları uzun mesafeler boyunca taşımakta, işletim sürecinde kesintisiz bir dikkatle yorulmakta ve saatlerce çalışmaktadırlar.
Her biri, muazzam bir titizlik ve örnek bir işbirliği ile kendilerine verilen görevi eksiksiz olarak yerine getirmekte, Allah’a itaat etmekte ve O’nu tesbih etmektedirler.
Göklerde ve yerde olanların tümü Allah'ı tesbih etmiştir. O, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.
(Saff Suresi, 1)