
Manchester Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada, Japon balıklarının oldukça ileri teknolojiye sahip bir görüş gücü olduğu keşfedildi.
Retinalarındaki ışığa duyarlı hücreler sayesinde polarize ışığı tespit eden balıklar, adeta güneş gözlüğü takmanın getirdiği rahatlıkla yemlerini yakalıyorlar.
Manchester Üniversitesi görevlileri, balığın retinasındaki ışığa duyarlı hücrelerin, polarize ışığı algılayarak görsel kontrastı artırabildiğini belirtiyor.
Üniversitenin Foton Bilimi Enstitüsü ile Fizik ve Astronomi Fakültesi’nde görevli olan Dr. Nicholas Roberts ise konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:
“Tıpkı balıkçıların kontrastı ayarlayabilmek için Polaroid güneş gözlükleri takmaları gibi, balıklar ve pek çok başka hayvan da aynı şeyi güneş gözlüksüz yapabiliyor. Bu yetenek, hayvanlar aleminde şaşılacak kadar yaygınlaşmış durumda. … Pek çok hayvanın, dünyayı birbirinden çok farklı şekillerde görmesini sağlayan şaşırtıcı görme becerileri bulunmakta; bu becerilerden biri de işte bu polarizasyon görüşü.”
Araştırmacılar bu keşfin mikroskopik incelemelerde ve bilgi görüntüleme teknolojilerinde yeni gelişmelere yol açmasını bekliyorlar.
Kaynak: Akvaryum Dünyası Dergisi, Ocak – Şubat 2008, Sayı:24, s.78
Underwater Times
http://www.eps.manchester.ac.uk/